Tarta z jabłkami i solonym karmelem na dlugi weekend!:)
5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 30-35 minut. Pod koniec można na kilka minut włączyć termoobieg, by zarumienić ciasto i jabłka. W czasie, kiedy tarta będzie się piekła, przygotuj karmel. To nie takie straszne, jak by sie wydawało, a efekt zadowoli nawet największego łasucha! Z resztą, ci którzy nie lubią słodyczy, też pokochają ten karmel, wierzcie mi ;)
Solony karmel:
1. Do rondelka wsyp cukier, podgrzewaj na średnim ogniu do momentu aż cukier się rozpuści i zbrązowieje
2. Do rozpuszczonego cukru wlej wodę- na początku mocno pryska! Cukier znowu zbije się twardą masę, ale po kilka minutach gotowania i ciągłego mieszania znowu się rozpuści.
3. Wlej śmietanę i gotuj na małym ogniu około 5 minut.